Blogi

07.05.2018
80-luvun talo uudistuu

Jokaisella rakennusvuosikymmenellä on tapana jättää taloon omat piirteensä. Tämä talo on valmistunut vuonna 1980 ja se näkyy niin ulkona kuin sisällä. Vielä viime syksynä ennen kuin nykyinen omistajaperhe sen osti ja ryhtyi remonttiin, näkyi 80-luvun suosikit: mäntypuolipanelit seinissä, mäntypanelit katossa, mosaiikkiparketti lattiassa ym. aika selkeästi tässä kodissa. Huonejärjestyskään, jossa tärkeässä roolissa on pitkähkö käytävä, ei tarjonnut yllätyksiä mutta tarjosi toisaalta selkeän pohjaratkaisun.

 

Huoneille oli kuitenkin 7-henkisellä perheellä tarvetta ja niitä löytyi tästä kodista neljän makuuhuoneen, olohuoneen, takkahuoneen ja keittiön verran. Talo sijaitsi vielä sopivalla paikalla, lähellä keskustaa ja mm. kouluja. Talon sisustustyyli ei tehnyt suurta vaikutusta mutta talo oli siistissä kunnossa ja rakenteellisesti terve. Suoraviivaisen reipasta toimintaa tässä hankkeessa silti tarvittiin, koska entinen talo meni kaupaksi nopeasti ja muutto- ja remonttiaikaa jäi kuukausi. Koska kaikkien perheenjäsenten (lasten) energia ei suuntautunut remontointiin, piti remontointia vähän priorisoida ja edetä huone kerrallaan. Samaan aikaan piti lasten aloittaa heille uudella paikkakunnalla koulunkäynti ja vanhemmillakin oli molemmilla päivätyöt hoidettavana.

 

 

Remontti kohdistui sisätiloihin, koska talossa oli muutamana vuosi aikaisemmin uusittu mm. lämmitysjärjestelmä (kaukolämpö) ja vesikatto sekä uusittu sadevesiviemäröinti ja salaojitus. Toki sähkö- ja putkitöiltä ei täysin vältytty ja osaan lattioista asennettiin vesikiertoinen lattialämmitys. Kaikki kiinteät kalusteet saivat lähteä. Samoin lattiapinnoitteet purettiin ja seiniltä poistettiin puolipanelit. Pesuhuone ja sauna päätettiin myös remontoida, vaikka niiden pinnoitteet eivät kovin vanhat olleetkaan. Keittiön ja olohuoneen väliseen seinään tehtiin aukko. Lapsia saattoi kirpaista altaan poistaminen olohuoneesta mutta aika eksoottinen valinta se olisi olohuoneeseen ollut, kun huomioi muun tehdyn remontin.

 

Osa sisäseinistä päätettiin uusia. Kylpyhuoneen ja wc-tilojen purkua helpotti hieman se, että seinät oli muurattuja, jolloin laattojen purkamisen jälkeen ei tarvinnut uusia kaikkia seinärakenteita. Pölyisimmät purkuvaiheet tehtiin heti aluksi, koska tiedossa oli, että muutto pitäisi suorittaa nopeasti ja tietyt toiminnot pitäisi lapsiperheellä olla silloin käytettävissä. Talossa oli yksi wc mutta käytävällä tehtiin toinen, jotta aamuista ei tulisi isolla perheellä turhan ruuhkaisia. Takkahuoneesta purettiin avotakka. Kaikki kiintokalusteet toimitti Hapi-Keittiö, jota omistajaperhe kiitteli toimituksen nopeudesta ja laadusta. Sisäkatot säilytettiin mutta niiden väri vaihtui valkoiseksi ja persoonalliset "palkit" eteisen ja olohuoneen katossa maalattiin ruskealla.

 

 

Valmiina tämä koti näyttää tältä. Koti valkaistui aika paljon sisältä mutta kauniita, lämpöä tuovia yksityiskohtia ei unohdettu. Tapahtunutta muutosta voidaan pitää onnistuneena;)

 

 

Tämän muutoksen jälkeen voidaan todeta, että vähän vanhemmillekin taloille kannattaa antaa mahdollisuus tulla omaksi kodiksi. Tämän muutoksen haastetta lisäsi varmasti paljon se, että alun tärkeimmät remontit tehtiin nopealla aikataululla ja sisäänmuuton jälkeen remonttia jatkettiin osana 7-henkisen perheen arkea. Hikeä, rahaa ja hermoja se varmasti ainakin vaati mutta omaan kotiin kannatti tässäkin tapauksessa panostaa:)

 

 

31.12.2017
Tilinpäätös

Vuosi 2017 alkaa olla lopussa. Tämän vuoden toisessa ja vuoden viimeisessä blogissa on aiheena vuosi 2017.

Posiivista blogin kirjoittamistiheydessä on se, että tästä ei voi kuin parantaa:)

 

Lukujen valossa kulunut vuosi oli meille paras vuosi. Teimme 115 kauppaa ja välitimme 250 vuokra-asuntoa. Töitä näiden lukujen eteen sai tehdä n. 11000 tuntia. Ajokilometrejä kertyi eri autojen mittareihin yhteensä n. 35.000. Näistä luvuista voi aika helposti päätellä, että  ihan jokaisena tuntina ei koettu pelkkää onnistumisen riemua. Kärsivällisyys kuitenkin aina välillä palkittiin. Paljon on kuitenkin vielä myymättä ja vuokraamatta ja siihen pyritään tekemään ja tehdään parannus ensi vuonna. Kaupankäynti oli kuitenkin koko 2017 vuoden ajan haastellista, joten siinä mielessä lukuihin täytyy olla tyytyväinen.

 

Kysymykseen kuinka kauppa käy, sai vastata useamman kerran vuoden aikana. Antamamme vastaus ei riippunut niinkään siitä oliko kysyjä myyjä vai ostaja. Annoimme kysymykseen rehellisen vastauksen. Kankaanpäässä ja lähikunnissa siirryttiin selvästi aikaan, jossa hinnat eivät enää nouse, vaan laskevat. Kun tämän huomioi tärkeimmässä kaupankäyntiin vaikuttavassa tekijässä -  myyntihinnan asettamisessa, saavuttiin yleensä myyjänkin kannalta paras lopputulos. Kauppahintojen muutos on kuitenkin tasaantumassa. Myytyjen kohteiden kohdalla myyntiajat vaihtelivat erittäin paljon. Lyhin aika oli muutama tunti ja pisimmillän kohde oli ollut myynnissä lähes kaksi vuotta. Vuokra-asuntojen kohdalla on ollut havaittavissa niissäkin lievää vuokratason laskua mutta erityisesti se, että vuokra-asunnon hakijat ovat entistä vaativampia asunnon kunnon ja varustelutason suhteen.

 

Niin myytävien kuin vuokrattavien kohteiden markkinnointi on siirtynyt entistä enemmän nettiin. Tästä kertoo mm. Etuovi.com-palvelun kävijämäärä tämän vuoden aikana, joka oli kohteidemme kohdalla yhteensä 549.926. Oikotie.fi-palvelun tilastoja en tähän kirjoitukseen saanut kaivettua. Etuovi.com on alueellamme käytetympi mutta Oikotie.fi:n kautta tulevien yhteydenottojen määrä on kasvanut vuoden aikana. Viikkottaisia tilastoja seuratessa on tulee selväksi, että ensimmäiset viikot juuri myyntiin tullut kohde kerää hyvin kiinnostuneita mutta sen jälkeen kävijät kohteelle vähenevät. Myynnin aloituksen merkitys on netin myötä kasvanut oleellisesti. Lehti-ilmoittelun merkitys ei ole vähentynyt mutta sen rooli markkinoinnissa on muuttunut. Olimme kaksi kertaa mukana toteuttamassa sisältömarkkinointia Kankaanpään Seudussa ja siitä saadut kokemukset olivat positiivisia.

 

Vuoden 2017 lopussa saimme merkittävän tunnustuksen Kankaanpään Yrittäjäyhdistykseltä, kun yrityksemme palkittiin vuoden yrittäjänä. Arvostamme tunnustuksen korkealle ja se antaa varmasti lisäpotkua yrittämiseen myös ensi vuonna. Isoin kiitos tunnustuksesta kuuluu kuitenkin asiakkaille, joita ilman olisi tälläkin alalla todella hankala toimia.

 

Vuoden aikana kokeilimme erilaisia kampajoita ja kilpailuita ilman sen suurempaa suunnittelua. Tietynlainen intuitiivisuus toiminnassa on piristänyt ainakin meidän arkea ja toivottavasti myös asiakkaiden:) Tulemme tässä asiassa jatkamaan valitsemallamme tiellä. Toivottavasti voimme jatkossakin olla järjestämässä tai vähintään tukemassa Kankaanpäässä tai lähialueilla olevia tapahtumien järjestämistä.

 

Pienenä, yksityisenä ja toivottavasti myös ketteränä välitysliikkeenä haluamme seurata alan kehittymistä ja osin siksi liityimme Suomen Kiinteistövälittäjät Ry:n jäseneksi, josta on jo muutaman kuukauden aikana ollut hyöytyä. Markinnointiin suunnittelemme  ensi vuodeksi uusia toteutustapoja, jotka uskoaksemme palvelevat niin myyvää, ostavaa kuin vuokraavaakin asiakastamme muuttuvassa markkinassa. Näistä kuulette lisää jo talven aikana. Kaksi viimeistä virkettä, ei tarkoittanut sitä, että jätämme asiat netin varaan, vaan varmasti hyödymmämme jatkossa perinteisiäkin myyntitapoja, esim. Paavon huoltoasemamarkkinointia:)

 

Kiitos kuluneesta vuodesta, jota on blogin tässä vaiheessa jäljellä n. 6 tuntia. Tehdään ensi vuodesta vieläkin parempi!

20.06.2017
70-luvun talo lapsiperheen unelmakodiksi

1970-luvulla valmistuneet talot eivät ole maineeltaan parhaimpia. Onhan niissä yleensä käytetty nykyisin riskirakenteiksikin luokiteltuja rakennustapoja.

Tämän kirjoituksen kohteena oleva talo oli aikaisemmin tutkittu ja todettu ikäisekseen hyväkuntoiseksi täystiilitaloksi. Vuonna 1973 valmistunutta talo oli säännöllisesti huollettu, alkuperäisessä kunnossa oleva tasakattoinen talo. Edellisessä lauseessa maininut ominaisuudet olivat aikaisempia talolla käyneitä asiakkaita todennäköisesti säikäyttäneet.

 

Tämäkään ei kuitenkaan hillinnyt tätä lapsiperhettä, joka teki varsin nopeat kaupat talosta marraskuussa 2016. He arvostivat talon erinomaista sijaintia. Kankaanpäässä ydinkeskustassa olevat talot ovat useimmiten vanhempia mutta sijaitsevat sitäkin paremmalla paikalla. Toisaalta perhe näki talon tarjoamat erinomaiset mahdollisuudet nykyaikaistaa se omien tarpeiden mukaiseksi. Heitä viehätti talon selkeä pohjaratkaisu, talon suunnittelija ei ole arastellut jakaa tiloja selkeästi erilleen. Talo sijoittui tontille hyvin, takapihan ja talon sisällä olevien oleskelutilojen ollessa etelän suuntaan ja makuuhuoneiden pohjoispuolella.

 

 

Remontti päästiin aloittamaan vasta alkuvuodesta 2017. Talossa purettiin pinnoitteita tarvittavilta osin ml. sisäkatto, koska haluttiin varmistua tasakaton toimivuudesta, lisäksi purettiin kaikki kiinteät kalusteet sekä osa sisäseinistä. Talossa päätettiin uusia käyttövesiputket, sähköistys, osa lämmitysputkista, osaan lattioista asennettiin vesikiertoinen lattialämmitys,  lämmitysjärjestelmä vaihdettiin maalämpöön, kaikki ikkunat ja ovet uusittiin. Talon hienoja yksityiskohtia, kuten olohuoneen katto ja takkahuoneen tiiliseinä ja avotakka haluttiin säilyttää. Ikkunoiksi haluttiin alkuperäisen kokoiset ja tyyliset ikkunat. Olohuoneessa ja takkahuoneessa ollut parkettilattia hiottiin. Makuuhuoneissa ollut linoleumilattia haluttiin myös säilyttää.

 

Keittiön ja käytävän välistä sisäseinää siirrettiin, jotta käytävästä saatiin avarampi. Apukeittiön ja kylmiön tilat purettiin, koska tilalle haluttiin kodinhoitohuone. Kylpyhuoneen ja saunan järjestystä muutettiin hieman, jotta käynti saunaan saatiin paremmasta paikasta ja tilava kylpyhuone paremmin hyödynnettyä. Autokatoksen yhteydessä olevan sisäänkäynnin viereen tehtiin varastohuoneen tilalle lapsiperheelle tarpeellinen arkieteinen kurasyöpöllä ja vesipisteellä. Isoimpaan makuuhuoneeseen tehtiin käynti sen vieressä olevaan vaatehuoneeseen.

 

 

Purkutöiden yhteydessä talo osoittautui rakenteellisesti niin hyväksi kuin perhe oli toivonut. Kylpyhuoneessa ollut vesikiertoinen lattialämmitys tosin oli viimeisellä jatkoajallaan käyttöikänsä osalta. Tämän blogin kirjoitushetkellä on remontti vielä hieman kesken mm. makuuhuoneiden ja kylpyhuoneen osalta. Rytmikkäästi edennyt remontti sai kevään aikana pienen ansaitun tauon, koska perheeseen syntyi toinen lapsi. Joten viivästyksen syy on ainakin ehdottoman pätevä. Vakaa aikomus perheelle on kuitenkin juhannuksen jälkeen muuttaa.

 

Kalusteiden materiaaleiksi valittiin koivu- ja tammiviiluisia kaapistoja. Keittiöön valittiin valkoiset kodinkoneet. Alkuperäinen sisäkatto korvattiin alkuperäisen tyylisellä puurimakatolla. Myös väliovissa seurattiin talon alkuperäistä henkeä vaihtamalla tilalle tammiviiluiset ovet. Sisäseinät haluttiin jättää toistaiseksi valkoisiksi. Keittiön, käytävän, kodinhoitohuoneen ja arkieteiseen lattiaan tuli asennettiin vaaleanharmaa laatoitus.

 

Pinta- ja kalustemateriaaleja perhe mietti pitkään. He halusivat panostaa laatuun. Välillä on nähnyt koteja, joissa laatuhakuisuus on lähtenyt lapasesta ja sitä on ehkä liikaakin. Näin ei ole kuitenkaan tässä kodissa. Harkitut ja hillityt materiaalivalinnat sopivat ainakin minun mielestäni tähän kotiin loistavasti. Paikan päällä kokemus on vielä monta astetta parempi. Hienoa oli myös huomata, että remontin voi toteuttaa ymmärtäen talon alkuperäistä suunnittelua ja siten miten taloa on suunniteltu asuttavaksi ja toisaalta myös se, että 1970-luvun talokin taipuu hyvin 2010-luvun lapsiperheen tarpeisiin.

Jään elämään toivossa, että pääsemme käymään tässä kodissa vielä myöhemmin, kun se on saanut sisälleen lapsiperheen elämän.

25.03.2016
Hyvien liikenneyhteyksien varrella

Mennä heilahti kuukausi, että ehti blogin kirjoittamiseen:)

Viime viikolla tuli myyntiin jo eläkeiässä oleva entinen VR:n asemarakennus, osoitteessa Laiturintie 93.

Eläkkeelle asemarakennuksen hommista tämä talo jäi 1980-luvun alussa.

Laiturintien päässä odottaa ryhdikäs hirsitalo, jossa on säilytetty julkisivuremontinkin jälkeen rakennuksen alkuperäinen väritys.

 

Matkaa Porintieltä talolle on vajaa kilometri, jolloin liikenteen äänetkään ei enää häiritse. Pihaan tullessa ei voi olla ajattelematta asemarakennusaikoja, jolloin pihassa on varmasti ollut vilkkaampi tunnelma.

 

Nyt pihassa on muutamia leikkikaluja, jotka kertovat talon muuttuneesta käyttötarkoituksesta. 2004-vuodesta lähtien sitä on kunnostettu hellyydellä ja taidolla, vanhaa kunnioittaen nykyisen omistajaperheen tarpeita palvelevaksi. Sisälle mentäessä tuulikaapin jälkeen tulee eteisaula, jossa vastaan tulee ensimmäiset alkuperäiset ovet ja pönttöuuni. Keittiö ja wc/khh on onnistuttu sijoittamaan nykyaikaisille paikoilleen talon alkuperäisen hengen siitä yhtään kärsimättä. Wc:n vieressä on takkahuone, josta löytyy alkuperäinen asemarakennuksen "junanodotuspenkki". Nyt se palvelee hyvin myös wc:hen jonottajia:) Keittiössä puuliesi, jonka uuniin mahtuu myös joulukinkku.

Osa seinistä on tapetoitu mutta paljon löytyy vielä seiniä, joissa on hirsiseinä näkyvissä. Jokaisessa huoneessa on tulisija, useimmiten pönttöuuni, joiden koko on uskottava. Talven jokaisena päivänä noin isoja pönttöuuneja tuskin tarvitsee lämmittää. Olohuoneen seinään on jätetty vanha lippuliikku.

Tämän kodin huoneet ovat kooltaan ja järjestykseltään sellaiset, että huoneiden käyttötarkoitusta on ollut mahdollista muuttaa tai huone jakaa. Yhdestä huoneesta saatiin kaksi lasten huonetta laittamalla keskelle huonetta kaapisto ja ovenkarmi. Huoneissa on niin paljon korkeutta, että lasten voimistelurenkailla temppuilu onnistuu helposti. Alkuperäiset lankkulattiat on maalattu harmaiksi, pl. keittiön ja yhden makuuhuoneen lakkauskäsittely ja takkahuoneen punaiseksi maalattu lattia. Kaikki alkuperäiset ovat on kunnostettu ja säilytetty.

Tästä kodista näkee joka paikasta, että täällä on viihdytty ja että kotia on arvostettu.  Tänne on ilo seuraavankin omistajan tulla.

 

24.02.2016
Mukavuuksista ei tingitä vuokra-asunnossakaan

Oman asunnon ostaminen on Kankaanpäässä varmasti vielä monen ihmisen tavoitteena. Elämäntilanne, työtilanne tai ihan vaan tarve olla riippumaton asunnon omistamisesta tekee vuokralla asumisesta kuitenkin edelleen hyvän vaihtoehdon myös Kankaanpäässä.

Kysytyimpiä asuntoja ovat edelleen keskustan yksiöt ja pienet kaksiot, mielellään kaukolämmitteisestä kerrostalosta.

Kankaanpään taajama-alue on sen verran suppea ja kauimmatkin asuinalueet niin lähellä keskustaa, että asunnon sijainti keskustassa ei näyttele yhtä ratkaisevaa tekijää vuokra-asunnon kysynnässä kuin  isommissa kaupungeissa. Useimmiten vuokralaisia asuntoa kohti on edelleen yksi. Suurempien (kolmiot ja isommat) heikoin kysyntä on kerrostaloissa. Kerrostaloasunnoissa kysyntään vaikuttaa paljon, onko yhtiössä hissiä. Hyväkuntoisten, pienille perheillekin, sopivien rivi- ja paritalo-asuntojen kysyntä on sen sijaan hyvä. Omakotitaloille on oma kysyjäjoukkonsa myös taajama-alueen ulkopuolella. Omakotitaloissakaan neliöitä ei kuitenkaan saisi olla liikaa.

 

Yksittäisenä asuntotyyppinä, joita Kankaanpäässä pitäisi tarjota enemmän vuokralle, on rivitalokaksio suosituilla pientaloalueilla kuten Järventausta ja Käpylä. Säännöllisesti vuokra-asuntojen esittelyssä tapaa ihmisiä, joille vuokralla asuminen on luonnollinen vaihtoehto. Heillä ei ole kiinnostusta oman asunnon ostamiseen. He todennäköisesti arvostavat vuokralla asumisen helpoutta ja riippumattomuutta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, sitä tämä joukko vaihtaisi usein vuokra-asuntoa, vaan he voivat asua useita vuosiakin samassa, hyväksi havaitsemassaan asunnossa.

 

Neliöistä ollaan valmiita hieman tinkimään mutta muuten ollaan entistä tarkempia mistä maksetaan, jolloin vuokralaista entistä kiinnostavampi tekijä on asunnon kunto ja varustelutaso.  Erityisesti nuoremmat ikäluokat ovat tarkempia siitä minkälaisen vastineen rahoilleen saavat. Saunakaan ei ole aina välttämätön mutta keittiön varustus pitäisi olla kattava, ml. astiaspesukone. Pinnoitteisiin vuokralaiset kiinnittävät huomiota varsin paljon. Jos tuleva vuokralainen on halukas tekemään itse remonttia, vuokranantajan maksaessa materiaalit, ei tästä tarjouksesta yleensä kannattaisi kieltäytyä. Kerrostaloasunnoissa parveke on tärkeä mutta ei välttämätön asia. Uudiskohteita Kankaanpäässä tarjotaan harmittavan harvoin vuokrattavaksi. Jos voi tehdä aika rajunkin yleistyksen, niin sitä parempi vuokralainen, mitä parempi asunto.

 

Lämmitysmuodoista vuokralaiset ovat aikaisempaa tarkempia. Kaukolämmitteinen tai muu asunto, jossa lämmitys sisältyy vuokraan, on suosituin. Sähkölämmitteisten asuntojen kohdalla edullisemmat vuokratkaan eivät aina auta kysynnän parantamisessa. Sähkölämmitteiset asunnot tuntuvat tällä hetkellä kärsivän sähkön hinnan julkisesta keskustelusta. En tiedä auttaisiko sähkölämmitteisten asuntojen kysynnän parantamiseksi se, että vuokranantaja ja vuokralainen kävisivät paremmin läpi miten asunnon lämmitysjärjestelmää käytetään.

 

Vuokranantajan ja vuokralaisen välinen vuoropuhelu saisi olla säännöllisempää. Useimmiten vuokra-asunnon löytäessä uuden asukkaan, tapaavat vuokralainen ja vuokranantaja vuokrasopimuksen allekirjoitustilaisuudessa. Tämän jälkeen seuraavaa kohtaamista saa odottaa. Toisaalta on hyvä, että tapaamiselle ei ole tarvetta, koska yleensä se tarkoittaa sitä, että vuokralla asuminen on sujunut ongelmitta. Välillä tulee kuitenkin eteen tilanteita, jolloin vuokralainen on ollut tyytymätön asunnon kuntoon ja päättää irtisanoa asunnon. Tästä tyytymättömyydestä ei välttämättä ole tietoa vuokranantajalla. Pienellä vuoropuhelulla ja epäkohtien korjaamisella vuokrasuhde olisi todennäköisesti jatkunut. Vielä yleisempää on se, että vuokranantaja ja vuokralainen eivät käy asunnolla ennen vuokralaisen muuttoa. Sama toistuu silloin, kun vuokralainen on muuttamassa. Molemmissa tilanteissa olisi suositeltavaa käydä yhdessä asunnolla.

 

Vuokrataso Kankaanpäässä on edelleen edullinen, viimeisen vuoden aikana se on jopa hieman laskenut. Tämän ovat huomanneet paremmin vuokralaiset. Täysin ymmärrettävää, että tämän huomioi kun maksaa asumisesta toisen omistamassa asunnossa. Vuokralaisen olisi kuitenkin hyvä huomata myös se, että asunto-osakkeista perittävät hoitovastikkeet eivät ole laskeneet, vaan nousevat lähes vuosittain. Tässä kohdassa olisi positiivista, jos vuokralaiselta löytyisi arvostusta sitä kohtaan, että vuokranantaja on valmis asuntoaan vuokraamaan. Vuokranantaja on kuitenkin sitonut aika ison pääoman asunnon omistamiseen. 

 

Vuokra-asuntomarkkinat toimivat Kankaanpäässä pääosin hyvin. Vuokranantaja ja vuokralainen tietävät velvollisuutensa. Irtisanomisaika on molempien tiedossa hyvin. Vuokralaisellahan se on aina toistaiseksi voimassa olevissa vuokrasopimuksissa yksi kuukausi. Vuokranantajalla se kolme kuukautta ja  vuokrasuhteen kestäessä yli vuoden kasvaa irtisanomisaika kuuteen kuukauteen. Kuukauden irtisanomisaika toimii hyvin käytettynä. Ääriesimerkki helmikuulta: Irmeli irtisanoo asunnon lauantaina 26. päivä. Vuokranantaja tekee (toivottavasti meille) toimeksiannon asunnon vuokraamisesta. Asunto laitetaan vuokralle 29. päivä. Tämän päivän aikana asunnosta kiinnostuu Pirkko, joka asuu itse vuokralla. Esittelykin saadaan sovittua vielä samalle päivälle (usein se ei onnistu, jos asunnossa asutaan). Pirkko tekee nopean päätöksen asunnon vuokraamisesta. Asunto vuokrataan Pirkolle ja Pirkko ehtii irtisanomaan asuntonsa vielä helmikuun aikana. 29. päivä päättyy Pirkon kohdalta onnellisesti. Pirkon irtisanoma kattohuoneisto torin laidalta vapautuu vuokrattavaksi ehkä vielä saman päivän aikana mutta siihen tuskin löytyy asukasta enää helmikuulla. Jos Irmeli olisi irtisanonut hieman aikaisemmin, olettaen, että tämä olisi mahdollista, olisi Pirkolle jäänyt enemmän aikaa reagoida ja mahdollisesti hänenkin asuttama kattohuoneisto olisi löytänyt uuden onnellisen asukkaan vielä saman kuukauden aikana. Eli kun hieman joustetaan ja ennakoidaan tässä vuokra-asunnon irtisanomisessa, niin saadaan se toimivammaksi kaikki vuokra-asunnon hakijoiden kannalta.

10.02.2016
Mukana uuden rakentamisessa

Mikä voisi olla kivempi tapa aloittaa asuminen uudessa kodissa, kun on itse saanut valita asunnon pinnoitteet ja kalusteet. Ennen tätä on pitänyt hoitaa siistit sisähommat rautakaupassa ja keittiökalustefirmassa, inspiroitua hieman sisustamisesta ja tehdä oman maun mukaiset valinnat. Tätä on tarjolla Kangasmoisionkatu 20:ssä, jonne valmistuu uusia rivitaloasuntoja, kaksioita ja kolmioita. Näissä asunnoissa on ostajalla ihan aito valinnanmahdollisuus materiaaleissa ja kalusteissa. Ei tarvitse harmitella edellisen asukkaan tekemiä valintoja ja miettiä mitä remontti maksaa. Älkää myöskään liikaa ihmetelkö tämän blogin valintoja, tässä esitellään vain muutama esimerkki:).

 

Myydyn asunnon osalta on jo laatoitustyöt wc:ssä ja kylppärissä hyvässä vauhdissa.

 

Rautiassa valittavissa pintamateriaaleissa on pyöristettynä satoja eri vaihtoehtoja asunnon eri tilojen lattioihin ja seiniin.

Eteisessä todennäköisesti toimivin lattiamateriaali on laatta. Lattialämmitteisellä laatalla kuivuu mukavasti suomalaista talvea kokeneet kengät.

 

Laattana voisi olla esimerkiksi monesti hyväksi havaittu 30x30 laatta tai sitten tuollainen lautalattiaa jäljittelevä laattaa. Rajana on vain suunnitelmasi:)

Asuinhuoneissa seiniin on tarjolla vähintään yhtä hengästyttävä määrä tapettivaihtoehtoja.

 

Tai voisihan seiniin laittaa vaikkapa sisustuspaneelia, kun kerran rakennusmiehet ovat paikalla.

 

Asuinhuoneiden lattioihin tarjolla on laminaattia, jonka valikoiman läpikäymiseen pitää siihenkin valita aikaa:) Tarjolla on paljon vaaleansävyisiä laminaatteja sekä klassisempaan makuun sopivaa tammea. Joukossa entistä enemmän myös hieman rohkeampaan makuun sopivaa laminaattia kuten, vanhaa kirkon lattia jäljittelevä tumma laminaatti.

 

 

 

Keittiöön on kaapistojen materiaaleiksi ja malleiksi tarjolla useita vaihtoehtoja. Vaalea on on todennäköisesti tällä hetkellä suosituin vaihtoehto mutta mustan lisäksi tarjolla on 4000 sävyä Tikkurilan Symphony-värikartasta:) Keittiön, eteisen, wc:n ja kodinhoitohuoneen kalusteet tuleva Hapi-Keittiöltä.

 

 

 

 

 

Keittiön välitilan laataksi voisi laittaa vaikka jonkun näistä.

 

Tai sitten esim. jompikumpi näistä tapeteista ja lasi päälle.

 

Kylpyhuoneen lattiaan ja seiniin tarjolla mm. tällaisia laattavaihtoehtoja.

 

Vaihtoehtoja on siis todella paljon. Tähänkin blogiin niitä olisi voinut hakea enemmänkin mutta blogin asettelusta johtuen tästä olisi tullut liian pitkä teksti:) Rautiassa ja Hapi-Keittiössä autetaan mielellään sisustusvalinnoissa ja meillä Heidi on hurahtanut sisustamiseen, joten hänkin mielellään auttaa.

Tervetuloa paikan päälle tutustumaan ja suunnittelemaan unelmiesi kotia.

31.01.2016
Puutaloidylliä keskustassa

Pihaan ajamisen jälkeen jo melkein unohtuu, että ollaan Keskuskadulla (mikä on Kankaanpään liikennemäärissä mitattuna vilkas katu:).

Torin laidalta siirretyn entisen matkustajakodin pihassa palataan 1940-50-luvuille. Todennäköisesti tämä talo rakennettu aikaisemmin kuin 1940.  Olemme siis osoitteessa Keskuskatu 16. 

 

Ulko-ovien sulkemisen jälkeen ei Keskuskadun liikenteestä kuule sisälle juuri mitään. Tällä hetkellä täällä ei asu ketään, mutta voi vain kuvitella kuinka vilkasta elämää näiden seinien sisäpuolella on ollut matkustajakotiaikoina. Sisällä odottaa kaksi lähes identtistä asuinkerrosta, joissa huoneiden ovet matkustajakodin ajoilta numeroituna. Valoa tulvii korkeisiin huoneisiin jokaisesta ilmansuunnasta. Seinissä pinkopahvit, mutta niiden alla hirsiseinät. Kaikki tilat ovat siistissä kunnossa, mutta silti jokaisen huoneen kohdalla tekee mieli palauttaa sisätiloja lähemmäksi aikaa matkustajakotina. Aikaisemmin talossa on ollut luultavasti jokaisessa huoneessa tulisijat ja sellaisia tämä koti melkein kaipaakin. 

 

Jäljellä on vielä kaksi alkuperäistä tulisijaa. Tämän talon elämään kuuluu puulämmittäminen. Sisätiloissa liikuttaessa lattiat narisevat kodikkaasti, onhan siellä alla lautalattia. Ei ole lattialämmitystä, mutta sitä varten tällaisiin taloihin ostetaan asukkaille villasukkia:) Yläkerran makuuhuoneessa herättää aamuaurinko mukavasti päivään. Aamukahvien keittäminen onnistuu puuliedellä ja siinä samalla saa talokin lämpöä.

 

Viikonlopun rauhallisempia hetkiä varten tässä kodissa on paljon tilaa myös oleskelulle, jolloin jokaiselle asukkaalle löytyy oma paikka. Toisaalta kaikki huoneet ovat niin isoja, että perheen kokoontuminen yhteenkin huoneeseen onnistuu sujuvasti. Välillä alakerrassa ollessa Keskuskatu muistuttaa liikenteestä, mutta muistuttaa myös samalla siitä, että palvelut ovat lähellä.

 

Sauna löytyy ulkorakennuksesta, ihan varttissa se ei lämpiä, mutta kokemuksena todennäköisesti rentouttavampi kuin moni sähköinen kilpailijansa. Ulkorakennuksen takana muurattu entinen eläinsuoja, jonne voi perustaa vaikka kesäkanalan.

 

Tällä talolla on mielenkiintoinen historia, kuka tekisi sen kanssa uutta historiaa?

 

 

 

26.01.2016
Ensimmäinen blogikirjoitus

Lyhyen harkinnan jälkeen päätimme aloittaa blogin kirjoittamisen tänne kotisivuille. Tarkoituksena on jatkossa kirjoittaa välitettävinä olevista asunnoista hieman uudesta näkökulmasta sekä asuntomarkkinoista Pohjois-Satakunnassa ja erityisesti Kankaanpäässä.

 

Ensimmäinen aihe ei ole trendikäs, eikä varmasti blogioppaiden mukainen hyvä aloitusaihe ensimmäiselle blogille mutta jostain on aloitettava:) 

 

Varsin luotettavan tilaston KVKL:n (Kiinteistönvälittäjien keskusliiton) ylläpitämän tilaston sekä oman tilastomme mukaan Kankaanpäässä tehtiin vuonna 2015 yhteensä 96 asuntokauppaa. Näistä omakotitalojen osuus oli 44 kpl. Toiseksi eniten käytiin kauppaa kerrostaloasunnoista yhteensä 27 asunnon verran ja kolmosena rivitaloasunnot 17 kpl. Vuonna 2014 tehtiin 108 asuntokauppaa, josta omakotitaloja oli 40, toiseksi eniten kerrostaloasuntoja, 33 kpl ja hyvänä kolmosena rivitaloasunnot 26 kaupalla. Tilastoista on todettava se, että meidän välitysliikeen kaupat eivät KVKL:n tilastoissa näy.

 

Nämä tilastot perustuvat siis välitysliikkeiden kautta tapahtuneisiin kauppoihin. Näiden lisäksi on jonkin verran myös yksityisten henkilöiden keskenään tekemään kauppaa. Pientä laskua tapahtui siis vuoden 2015 aikana. Yksi ja luultavasti aika hyväkin selitys muutokselle  on uudiskohteiden kauppa ja niiden ajoittuminen.

 

Toteutuneissa kauppahinnoissa ei em. vuosien aikana ole havaittavissa oleellista muutosta. Pidemmällä aikavälillä (5-10 vuotta) tarkasteltuna kauppahinnoissa on tapahtunut pientä laskua.

 

Vuokra-asuntojen osalta ei ole käytössä kaikkia välitysliikkeitä kattavaa tilastoa mutta meidän toimesta vuonna 2014 välitettiin 185 asuntoja vuonna 2015 yhteensä 170 asuntoa.

 

Vuoden 2016 osalta alku on ollut edeltäneiden vuosien kaltainen. Tammikuussa tutustutaan myynnissä oleviin kohteisiin ja tehdään myös muutamia kauppoja. Helmikuun osalta kaupankäynti näyttää jo lupaavalta. Ostajien onneksi nyt on tarjonta Kankaanpäässä hyvä ja monipuolinen. Edustettuina esim. omakotitaloissa kaikki vuosikymmenet 1920 ja 2010 välillä. Rivitaloasunnoissa on tarjolla myös täysin uusia asuntoja.Tähän kun yhdistetään ennusteidenkin mukaan edullisena jatkossakin pysyvä korkotaso, niin on kasassa jo kaksi syytä asunnon ostamiseen.

 

Myyntiä harkinneiden asunnon omistajien kohdalla on ollut havaittavissa epävarmuutta, siitä myydäkö vielä omaa kotia vai ei. Varsin monet tuntuvat kallistuvan myynnin siirtämiseen, ellei myymiselle ole täysin pakottavaa syytä. Tämä voi alkaneen vuoden osalta merkitä sitä, että tarjonta ei vuoden aikana parane ihan niin paljoa, kuin monet ostamista harkitsevat toivovat.

 

Heti ensi kerralla sitten jotain ihan muuta:)

- Juhani -

 

BlogikirjoituksetMainostoimisto Semio | Tampere ja SeinäjokiWebio julkaisujärjestelmä, verkkosivujen ylläpito