Blogi

70-luvun talo lapsiperheen unelmakodiksi


20.06.2017

1970-luvulla valmistuneet talot eivät ole maineeltaan parhaimpia. Onhan niissä yleensä käytetty nykyisin riskirakenteiksikin luokiteltuja rakennustapoja.

Tämän kirjoituksen kohteena oleva talo oli aikaisemmin tutkittu ja todettu ikäisekseen hyväkuntoiseksi täystiilitaloksi. Vuonna 1973 valmistunutta talo oli säännöllisesti huollettu, alkuperäisessä kunnossa oleva tasakattoinen talo. Edellisessä lauseessa maininut ominaisuudet olivat aikaisempia talolla käyneitä asiakkaita todennäköisesti säikäyttäneet.

 

Tämäkään ei kuitenkaan hillinnyt tätä lapsiperhettä, joka teki varsin nopeat kaupat talosta marraskuussa 2016. He arvostivat talon erinomaista sijaintia. Kankaanpäässä ydinkeskustassa olevat talot ovat useimmiten vanhempia mutta sijaitsevat sitäkin paremmalla paikalla. Toisaalta perhe näki talon tarjoamat erinomaiset mahdollisuudet nykyaikaistaa se omien tarpeiden mukaiseksi. Heitä viehätti talon selkeä pohjaratkaisu, talon suunnittelija ei ole arastellut jakaa tiloja selkeästi erilleen. Talo sijoittui tontille hyvin, takapihan ja talon sisällä olevien oleskelutilojen ollessa etelän suuntaan ja makuuhuoneiden pohjoispuolella.

 

 

Remontti päästiin aloittamaan vasta alkuvuodesta 2017. Talossa purettiin pinnoitteita tarvittavilta osin ml. sisäkatto, koska haluttiin varmistua tasakaton toimivuudesta, lisäksi purettiin kaikki kiinteät kalusteet sekä osa sisäseinistä. Talossa päätettiin uusia käyttövesiputket, sähköistys, osa lämmitysputkista, osaan lattioista asennettiin vesikiertoinen lattialämmitys,  lämmitysjärjestelmä vaihdettiin maalämpöön, kaikki ikkunat ja ovet uusittiin. Talon hienoja yksityiskohtia, kuten olohuoneen katto ja takkahuoneen tiiliseinä ja avotakka haluttiin säilyttää. Ikkunoiksi haluttiin alkuperäisen kokoiset ja tyyliset ikkunat. Olohuoneessa ja takkahuoneessa ollut parkettilattia hiottiin. Makuuhuoneissa ollut linoleumilattia haluttiin myös säilyttää.

 

Keittiön ja käytävän välistä sisäseinää siirrettiin, jotta käytävästä saatiin avarampi. Apukeittiön ja kylmiön tilat purettiin, koska tilalle haluttiin kodinhoitohuone. Kylpyhuoneen ja saunan järjestystä muutettiin hieman, jotta käynti saunaan saatiin paremmasta paikasta ja tilava kylpyhuone paremmin hyödynnettyä. Autokatoksen yhteydessä olevan sisäänkäynnin viereen tehtiin varastohuoneen tilalle lapsiperheelle tarpeellinen arkieteinen kurasyöpöllä ja vesipisteellä. Isoimpaan makuuhuoneeseen tehtiin käynti sen vieressä olevaan vaatehuoneeseen.

 

 

Purkutöiden yhteydessä talo osoittautui rakenteellisesti niin hyväksi kuin perhe oli toivonut. Kylpyhuoneessa ollut vesikiertoinen lattialämmitys tosin oli viimeisellä jatkoajallaan käyttöikänsä osalta. Tämän blogin kirjoitushetkellä on remontti vielä hieman kesken mm. makuuhuoneiden ja kylpyhuoneen osalta. Rytmikkäästi edennyt remontti sai kevään aikana pienen ansaitun tauon, koska perheeseen syntyi toinen lapsi. Joten viivästyksen syy on ainakin ehdottoman pätevä. Vakaa aikomus perheelle on kuitenkin juhannuksen jälkeen muuttaa.

 

Kalusteiden materiaaleiksi valittiin koivu- ja tammiviiluisia kaapistoja. Keittiöön valittiin valkoiset kodinkoneet. Alkuperäinen sisäkatto korvattiin alkuperäisen tyylisellä puurimakatolla. Myös väliovissa seurattiin talon alkuperäistä henkeä vaihtamalla tilalle tammiviiluiset ovet. Sisäseinät haluttiin jättää toistaiseksi valkoisiksi. Keittiön, käytävän, kodinhoitohuoneen ja arkieteiseen lattiaan tuli asennettiin vaaleanharmaa laatoitus.

 

Pinta- ja kalustemateriaaleja perhe mietti pitkään. He halusivat panostaa laatuun. Välillä on nähnyt koteja, joissa laatuhakuisuus on lähtenyt lapasesta ja sitä on ehkä liikaakin. Näin ei ole kuitenkaan tässä kodissa. Harkitut ja hillityt materiaalivalinnat sopivat ainakin minun mielestäni tähän kotiin loistavasti. Paikan päällä kokemus on vielä monta astetta parempi. Hienoa oli myös huomata, että remontin voi toteuttaa ymmärtäen talon alkuperäistä suunnittelua ja siten miten taloa on suunniteltu asuttavaksi ja toisaalta myös se, että 1970-luvun talokin taipuu hyvin 2010-luvun lapsiperheen tarpeisiin.

Jään elämään toivossa, että pääsemme käymään tässä kodissa vielä myöhemmin, kun se on saanut sisälleen lapsiperheen elämän.


Takaisin blogiin
 

BlogikirjoituksetMainostoimisto Semio | Tampere ja SeinäjokiWebio julkaisujärjestelmä, verkkosivujen ylläpito