Blogi

80-luvun talo uudistuu


07.05.2018

Jokaisella rakennusvuosikymmenellä on tapana jättää taloon omat piirteensä. Tämä talo on valmistunut vuonna 1980 ja se näkyy niin ulkona kuin sisällä. Vielä viime syksynä ennen kuin nykyinen omistajaperhe sen osti ja ryhtyi remonttiin, näkyi 80-luvun suosikit: mäntypuolipanelit seinissä, mäntypanelit katossa, mosaiikkiparketti lattiassa ym. aika selkeästi tässä kodissa. Huonejärjestyskään, jossa tärkeässä roolissa on pitkähkö käytävä, ei tarjonnut yllätyksiä mutta tarjosi toisaalta selkeän pohjaratkaisun.

 

Huoneille oli kuitenkin 7-henkisellä perheellä tarvetta ja niitä löytyi tästä kodista neljän makuuhuoneen, olohuoneen, takkahuoneen ja keittiön verran. Talo sijaitsi vielä sopivalla paikalla, lähellä keskustaa ja mm. kouluja. Talon sisustustyyli ei tehnyt suurta vaikutusta mutta talo oli siistissä kunnossa ja rakenteellisesti terve. Suoraviivaisen reipasta toimintaa tässä hankkeessa silti tarvittiin, koska entinen talo meni kaupaksi nopeasti ja muutto- ja remonttiaikaa jäi kuukausi. Koska kaikkien perheenjäsenten (lasten) energia ei suuntautunut remontointiin, piti remontointia vähän priorisoida ja edetä huone kerrallaan. Samaan aikaan piti lasten aloittaa heille uudella paikkakunnalla koulunkäynti ja vanhemmillakin oli molemmilla päivätyöt hoidettavana.

 

 

Remontti kohdistui sisätiloihin, koska talossa oli muutamana vuosi aikaisemmin uusittu mm. lämmitysjärjestelmä (kaukolämpö) ja vesikatto sekä uusittu sadevesiviemäröinti ja salaojitus. Toki sähkö- ja putkitöiltä ei täysin vältytty ja osaan lattioista asennettiin vesikiertoinen lattialämmitys. Kaikki kiinteät kalusteet saivat lähteä. Samoin lattiapinnoitteet purettiin ja seiniltä poistettiin puolipanelit. Pesuhuone ja sauna päätettiin myös remontoida, vaikka niiden pinnoitteet eivät kovin vanhat olleetkaan. Keittiön ja olohuoneen väliseen seinään tehtiin aukko. Lapsia saattoi kirpaista altaan poistaminen olohuoneesta mutta aika eksoottinen valinta se olisi olohuoneeseen ollut, kun huomioi muun tehdyn remontin.

 

Osa sisäseinistä päätettiin uusia. Kylpyhuoneen ja wc-tilojen purkua helpotti hieman se, että seinät oli muurattuja, jolloin laattojen purkamisen jälkeen ei tarvinnut uusia kaikkia seinärakenteita. Pölyisimmät purkuvaiheet tehtiin heti aluksi, koska tiedossa oli, että muutto pitäisi suorittaa nopeasti ja tietyt toiminnot pitäisi lapsiperheellä olla silloin käytettävissä. Talossa oli yksi wc mutta käytävällä tehtiin toinen, jotta aamuista ei tulisi isolla perheellä turhan ruuhkaisia. Takkahuoneesta purettiin avotakka. Kaikki kiintokalusteet toimitti Hapi-Keittiö, jota omistajaperhe kiitteli toimituksen nopeudesta ja laadusta. Sisäkatot säilytettiin mutta niiden väri vaihtui valkoiseksi ja persoonalliset "palkit" eteisen ja olohuoneen katossa maalattiin ruskealla.

 

 

Valmiina tämä koti näyttää tältä. Koti valkaistui aika paljon sisältä mutta kauniita, lämpöä tuovia yksityiskohtia ei unohdettu. Tapahtunutta muutosta voidaan pitää onnistuneena;)

 

 

Tämän muutoksen jälkeen voidaan todeta, että vähän vanhemmillekin taloille kannattaa antaa mahdollisuus tulla omaksi kodiksi. Tämän muutoksen haastetta lisäsi varmasti paljon se, että alun tärkeimmät remontit tehtiin nopealla aikataululla ja sisäänmuuton jälkeen remonttia jatkettiin osana 7-henkisen perheen arkea. Hikeä, rahaa ja hermoja se varmasti ainakin vaati mutta omaan kotiin kannatti tässäkin tapauksessa panostaa:)

 

 


Takaisin blogiin
 

BlogikirjoituksetMainostoimisto Semio | Tampere ja SeinäjokiWebio julkaisujärjestelmä, verkkosivujen ylläpito