Blogi

Ensimmäinen blogikirjoitus


26.01.2016

Lyhyen harkinnan jälkeen päätimme aloittaa blogin kirjoittamisen tänne kotisivuille. Tarkoituksena on jatkossa kirjoittaa välitettävinä olevista asunnoista hieman uudesta näkökulmasta sekä asuntomarkkinoista Pohjois-Satakunnassa ja erityisesti Kankaanpäässä.

 

Ensimmäinen aihe ei ole trendikäs, eikä varmasti blogioppaiden mukainen hyvä aloitusaihe ensimmäiselle blogille mutta jostain on aloitettava:) 

 

Varsin luotettavan tilaston KVKL:n (Kiinteistönvälittäjien keskusliiton) ylläpitämän tilaston sekä oman tilastomme mukaan Kankaanpäässä tehtiin vuonna 2015 yhteensä 96 asuntokauppaa. Näistä omakotitalojen osuus oli 44 kpl. Toiseksi eniten käytiin kauppaa kerrostaloasunnoista yhteensä 27 asunnon verran ja kolmosena rivitaloasunnot 17 kpl. Vuonna 2014 tehtiin 108 asuntokauppaa, josta omakotitaloja oli 40, toiseksi eniten kerrostaloasuntoja, 33 kpl ja hyvänä kolmosena rivitaloasunnot 26 kaupalla. Tilastoista on todettava se, että meidän välitysliikeen kaupat eivät KVKL:n tilastoissa näy.

 

Nämä tilastot perustuvat siis välitysliikkeiden kautta tapahtuneisiin kauppoihin. Näiden lisäksi on jonkin verran myös yksityisten henkilöiden keskenään tekemään kauppaa. Pientä laskua tapahtui siis vuoden 2015 aikana. Yksi ja luultavasti aika hyväkin selitys muutokselle  on uudiskohteiden kauppa ja niiden ajoittuminen.

 

Toteutuneissa kauppahinnoissa ei em. vuosien aikana ole havaittavissa oleellista muutosta. Pidemmällä aikavälillä (5-10 vuotta) tarkasteltuna kauppahinnoissa on tapahtunut pientä laskua.

 

Vuokra-asuntojen osalta ei ole käytössä kaikkia välitysliikkeitä kattavaa tilastoa mutta meidän toimesta vuonna 2014 välitettiin 185 asuntoja vuonna 2015 yhteensä 170 asuntoa.

 

Vuoden 2016 osalta alku on ollut edeltäneiden vuosien kaltainen. Tammikuussa tutustutaan myynnissä oleviin kohteisiin ja tehdään myös muutamia kauppoja. Helmikuun osalta kaupankäynti näyttää jo lupaavalta. Ostajien onneksi nyt on tarjonta Kankaanpäässä hyvä ja monipuolinen. Edustettuina esim. omakotitaloissa kaikki vuosikymmenet 1920 ja 2010 välillä. Rivitaloasunnoissa on tarjolla myös täysin uusia asuntoja.Tähän kun yhdistetään ennusteidenkin mukaan edullisena jatkossakin pysyvä korkotaso, niin on kasassa jo kaksi syytä asunnon ostamiseen.

 

Myyntiä harkinneiden asunnon omistajien kohdalla on ollut havaittavissa epävarmuutta, siitä myydäkö vielä omaa kotia vai ei. Varsin monet tuntuvat kallistuvan myynnin siirtämiseen, ellei myymiselle ole täysin pakottavaa syytä. Tämä voi alkaneen vuoden osalta merkitä sitä, että tarjonta ei vuoden aikana parane ihan niin paljoa, kuin monet ostamista harkitsevat toivovat.

 

Heti ensi kerralla sitten jotain ihan muuta:)

- Juhani -


Takaisin blogiin
 

BlogikirjoituksetMainostoimisto Semio | Tampere ja SeinäjokiWebio julkaisujärjestelmä, verkkosivujen ylläpito