Blogi

Hyvien liikenneyhteyksien varrella


25.03.2016

Mennä heilahti kuukausi, että ehti blogin kirjoittamiseen:)

Viime viikolla tuli myyntiin jo eläkeiässä oleva entinen VR:n asemarakennus, osoitteessa Laiturintie 93.

Eläkkeelle asemarakennuksen hommista tämä talo jäi 1980-luvun alussa.

Laiturintien päässä odottaa ryhdikäs hirsitalo, jossa on säilytetty julkisivuremontinkin jälkeen rakennuksen alkuperäinen väritys.

 

Matkaa Porintieltä talolle on vajaa kilometri, jolloin liikenteen äänetkään ei enää häiritse. Pihaan tullessa ei voi olla ajattelematta asemarakennusaikoja, jolloin pihassa on varmasti ollut vilkkaampi tunnelma.

 

Nyt pihassa on muutamia leikkikaluja, jotka kertovat talon muuttuneesta käyttötarkoituksesta. 2004-vuodesta lähtien sitä on kunnostettu hellyydellä ja taidolla, vanhaa kunnioittaen nykyisen omistajaperheen tarpeita palvelevaksi. Sisälle mentäessä tuulikaapin jälkeen tulee eteisaula, jossa vastaan tulee ensimmäiset alkuperäiset ovet ja pönttöuuni. Keittiö ja wc/khh on onnistuttu sijoittamaan nykyaikaisille paikoilleen talon alkuperäisen hengen siitä yhtään kärsimättä. Wc:n vieressä on takkahuone, josta löytyy alkuperäinen asemarakennuksen "junanodotuspenkki". Nyt se palvelee hyvin myös wc:hen jonottajia:) Keittiössä puuliesi, jonka uuniin mahtuu myös joulukinkku.

Osa seinistä on tapetoitu mutta paljon löytyy vielä seiniä, joissa on hirsiseinä näkyvissä. Jokaisessa huoneessa on tulisija, useimmiten pönttöuuni, joiden koko on uskottava. Talven jokaisena päivänä noin isoja pönttöuuneja tuskin tarvitsee lämmittää. Olohuoneen seinään on jätetty vanha lippuliikku.

Tämän kodin huoneet ovat kooltaan ja järjestykseltään sellaiset, että huoneiden käyttötarkoitusta on ollut mahdollista muuttaa tai huone jakaa. Yhdestä huoneesta saatiin kaksi lasten huonetta laittamalla keskelle huonetta kaapisto ja ovenkarmi. Huoneissa on niin paljon korkeutta, että lasten voimistelurenkailla temppuilu onnistuu helposti. Alkuperäiset lankkulattiat on maalattu harmaiksi, pl. keittiön ja yhden makuuhuoneen lakkauskäsittely ja takkahuoneen punaiseksi maalattu lattia. Kaikki alkuperäiset ovat on kunnostettu ja säilytetty.

Tästä kodista näkee joka paikasta, että täällä on viihdytty ja että kotia on arvostettu.  Tänne on ilo seuraavankin omistajan tulla.

 


Takaisin blogiin
 

BlogikirjoituksetMainostoimisto Semio | Tampere ja SeinäjokiWebio julkaisujärjestelmä, verkkosivujen ylläpito