Blogi

Mukavuuksista ei tingitä vuokra-asunnossakaan


24.02.2016

Oman asunnon ostaminen on Kankaanpäässä varmasti vielä monen ihmisen tavoitteena. Elämäntilanne, työtilanne tai ihan vaan tarve olla riippumaton asunnon omistamisesta tekee vuokralla asumisesta kuitenkin edelleen hyvän vaihtoehdon myös Kankaanpäässä.

Kysytyimpiä asuntoja ovat edelleen keskustan yksiöt ja pienet kaksiot, mielellään kaukolämmitteisestä kerrostalosta.

Kankaanpään taajama-alue on sen verran suppea ja kauimmatkin asuinalueet niin lähellä keskustaa, että asunnon sijainti keskustassa ei näyttele yhtä ratkaisevaa tekijää vuokra-asunnon kysynnässä kuin  isommissa kaupungeissa. Useimmiten vuokralaisia asuntoa kohti on edelleen yksi. Suurempien (kolmiot ja isommat) heikoin kysyntä on kerrostaloissa. Kerrostaloasunnoissa kysyntään vaikuttaa paljon, onko yhtiössä hissiä. Hyväkuntoisten, pienille perheillekin, sopivien rivi- ja paritalo-asuntojen kysyntä on sen sijaan hyvä. Omakotitaloille on oma kysyjäjoukkonsa myös taajama-alueen ulkopuolella. Omakotitaloissakaan neliöitä ei kuitenkaan saisi olla liikaa.

 

Yksittäisenä asuntotyyppinä, joita Kankaanpäässä pitäisi tarjota enemmän vuokralle, on rivitalokaksio suosituilla pientaloalueilla kuten Järventausta ja Käpylä. Säännöllisesti vuokra-asuntojen esittelyssä tapaa ihmisiä, joille vuokralla asuminen on luonnollinen vaihtoehto. Heillä ei ole kiinnostusta oman asunnon ostamiseen. He todennäköisesti arvostavat vuokralla asumisen helpoutta ja riippumattomuutta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, sitä tämä joukko vaihtaisi usein vuokra-asuntoa, vaan he voivat asua useita vuosiakin samassa, hyväksi havaitsemassaan asunnossa.

 

Neliöistä ollaan valmiita hieman tinkimään mutta muuten ollaan entistä tarkempia mistä maksetaan, jolloin vuokralaista entistä kiinnostavampi tekijä on asunnon kunto ja varustelutaso.  Erityisesti nuoremmat ikäluokat ovat tarkempia siitä minkälaisen vastineen rahoilleen saavat. Saunakaan ei ole aina välttämätön mutta keittiön varustus pitäisi olla kattava, ml. astiaspesukone. Pinnoitteisiin vuokralaiset kiinnittävät huomiota varsin paljon. Jos tuleva vuokralainen on halukas tekemään itse remonttia, vuokranantajan maksaessa materiaalit, ei tästä tarjouksesta yleensä kannattaisi kieltäytyä. Kerrostaloasunnoissa parveke on tärkeä mutta ei välttämätön asia. Uudiskohteita Kankaanpäässä tarjotaan harmittavan harvoin vuokrattavaksi. Jos voi tehdä aika rajunkin yleistyksen, niin sitä parempi vuokralainen, mitä parempi asunto.

 

Lämmitysmuodoista vuokralaiset ovat aikaisempaa tarkempia. Kaukolämmitteinen tai muu asunto, jossa lämmitys sisältyy vuokraan, on suosituin. Sähkölämmitteisten asuntojen kohdalla edullisemmat vuokratkaan eivät aina auta kysynnän parantamisessa. Sähkölämmitteiset asunnot tuntuvat tällä hetkellä kärsivän sähkön hinnan julkisesta keskustelusta. En tiedä auttaisiko sähkölämmitteisten asuntojen kysynnän parantamiseksi se, että vuokranantaja ja vuokralainen kävisivät paremmin läpi miten asunnon lämmitysjärjestelmää käytetään.

 

Vuokranantajan ja vuokralaisen välinen vuoropuhelu saisi olla säännöllisempää. Useimmiten vuokra-asunnon löytäessä uuden asukkaan, tapaavat vuokralainen ja vuokranantaja vuokrasopimuksen allekirjoitustilaisuudessa. Tämän jälkeen seuraavaa kohtaamista saa odottaa. Toisaalta on hyvä, että tapaamiselle ei ole tarvetta, koska yleensä se tarkoittaa sitä, että vuokralla asuminen on sujunut ongelmitta. Välillä tulee kuitenkin eteen tilanteita, jolloin vuokralainen on ollut tyytymätön asunnon kuntoon ja päättää irtisanoa asunnon. Tästä tyytymättömyydestä ei välttämättä ole tietoa vuokranantajalla. Pienellä vuoropuhelulla ja epäkohtien korjaamisella vuokrasuhde olisi todennäköisesti jatkunut. Vielä yleisempää on se, että vuokranantaja ja vuokralainen eivät käy asunnolla ennen vuokralaisen muuttoa. Sama toistuu silloin, kun vuokralainen on muuttamassa. Molemmissa tilanteissa olisi suositeltavaa käydä yhdessä asunnolla.

 

Vuokrataso Kankaanpäässä on edelleen edullinen, viimeisen vuoden aikana se on jopa hieman laskenut. Tämän ovat huomanneet paremmin vuokralaiset. Täysin ymmärrettävää, että tämän huomioi kun maksaa asumisesta toisen omistamassa asunnossa. Vuokralaisen olisi kuitenkin hyvä huomata myös se, että asunto-osakkeista perittävät hoitovastikkeet eivät ole laskeneet, vaan nousevat lähes vuosittain. Tässä kohdassa olisi positiivista, jos vuokralaiselta löytyisi arvostusta sitä kohtaan, että vuokranantaja on valmis asuntoaan vuokraamaan. Vuokranantaja on kuitenkin sitonut aika ison pääoman asunnon omistamiseen. 

 

Vuokra-asuntomarkkinat toimivat Kankaanpäässä pääosin hyvin. Vuokranantaja ja vuokralainen tietävät velvollisuutensa. Irtisanomisaika on molempien tiedossa hyvin. Vuokralaisellahan se on aina toistaiseksi voimassa olevissa vuokrasopimuksissa yksi kuukausi. Vuokranantajalla se kolme kuukautta ja  vuokrasuhteen kestäessä yli vuoden kasvaa irtisanomisaika kuuteen kuukauteen. Kuukauden irtisanomisaika toimii hyvin käytettynä. Ääriesimerkki helmikuulta: Irmeli irtisanoo asunnon lauantaina 26. päivä. Vuokranantaja tekee (toivottavasti meille) toimeksiannon asunnon vuokraamisesta. Asunto laitetaan vuokralle 29. päivä. Tämän päivän aikana asunnosta kiinnostuu Pirkko, joka asuu itse vuokralla. Esittelykin saadaan sovittua vielä samalle päivälle (usein se ei onnistu, jos asunnossa asutaan). Pirkko tekee nopean päätöksen asunnon vuokraamisesta. Asunto vuokrataan Pirkolle ja Pirkko ehtii irtisanomaan asuntonsa vielä helmikuun aikana. 29. päivä päättyy Pirkon kohdalta onnellisesti. Pirkon irtisanoma kattohuoneisto torin laidalta vapautuu vuokrattavaksi ehkä vielä saman päivän aikana mutta siihen tuskin löytyy asukasta enää helmikuulla. Jos Irmeli olisi irtisanonut hieman aikaisemmin, olettaen, että tämä olisi mahdollista, olisi Pirkolle jäänyt enemmän aikaa reagoida ja mahdollisesti hänenkin asuttama kattohuoneisto olisi löytänyt uuden onnellisen asukkaan vielä saman kuukauden aikana. Eli kun hieman joustetaan ja ennakoidaan tässä vuokra-asunnon irtisanomisessa, niin saadaan se toimivammaksi kaikki vuokra-asunnon hakijoiden kannalta.


Takaisin blogiin
 

BlogikirjoituksetMainostoimisto Semio | Tampere ja SeinäjokiWebio julkaisujärjestelmä, verkkosivujen ylläpito