Blogi

Puutaloidylliä keskustassa


31.01.2016

Pihaan ajamisen jälkeen jo melkein unohtuu, että ollaan Keskuskadulla (mikä on Kankaanpään liikennemäärissä mitattuna vilkas katu:).

Torin laidalta siirretyn entisen matkustajakodin pihassa palataan 1940-50-luvuille. Todennäköisesti tämä talo rakennettu aikaisemmin kuin 1940.  Olemme siis osoitteessa Keskuskatu 16. 

 

Ulko-ovien sulkemisen jälkeen ei Keskuskadun liikenteestä kuule sisälle juuri mitään. Tällä hetkellä täällä ei asu ketään, mutta voi vain kuvitella kuinka vilkasta elämää näiden seinien sisäpuolella on ollut matkustajakotiaikoina. Sisällä odottaa kaksi lähes identtistä asuinkerrosta, joissa huoneiden ovet matkustajakodin ajoilta numeroituna. Valoa tulvii korkeisiin huoneisiin jokaisesta ilmansuunnasta. Seinissä pinkopahvit, mutta niiden alla hirsiseinät. Kaikki tilat ovat siistissä kunnossa, mutta silti jokaisen huoneen kohdalla tekee mieli palauttaa sisätiloja lähemmäksi aikaa matkustajakotina. Aikaisemmin talossa on ollut luultavasti jokaisessa huoneessa tulisijat ja sellaisia tämä koti melkein kaipaakin. 

 

Jäljellä on vielä kaksi alkuperäistä tulisijaa. Tämän talon elämään kuuluu puulämmittäminen. Sisätiloissa liikuttaessa lattiat narisevat kodikkaasti, onhan siellä alla lautalattia. Ei ole lattialämmitystä, mutta sitä varten tällaisiin taloihin ostetaan asukkaille villasukkia:) Yläkerran makuuhuoneessa herättää aamuaurinko mukavasti päivään. Aamukahvien keittäminen onnistuu puuliedellä ja siinä samalla saa talokin lämpöä.

 

Viikonlopun rauhallisempia hetkiä varten tässä kodissa on paljon tilaa myös oleskelulle, jolloin jokaiselle asukkaalle löytyy oma paikka. Toisaalta kaikki huoneet ovat niin isoja, että perheen kokoontuminen yhteenkin huoneeseen onnistuu sujuvasti. Välillä alakerrassa ollessa Keskuskatu muistuttaa liikenteestä, mutta muistuttaa myös samalla siitä, että palvelut ovat lähellä.

 

Sauna löytyy ulkorakennuksesta, ihan varttissa se ei lämpiä, mutta kokemuksena todennäköisesti rentouttavampi kuin moni sähköinen kilpailijansa. Ulkorakennuksen takana muurattu entinen eläinsuoja, jonne voi perustaa vaikka kesäkanalan.

 

Tällä talolla on mielenkiintoinen historia, kuka tekisi sen kanssa uutta historiaa?

 

 

 


Takaisin blogiin
 

BlogikirjoituksetMainostoimisto Semio | Tampere ja SeinäjokiWebio julkaisujärjestelmä, verkkosivujen ylläpito